#1 Week 1: Zelfreflectieoefening (stap 5 van 5)

Zoals je in de vorige video zag zijn gelijkwaardigheid en openheid belangrijke waarden binnen Eerste Hulp bij Gesprekken. Er zijn wat gewoontes die vaak niet bijdragen aan gelijkwaardigheid en openheid in een gesprek. Hier wat van die gewoontes op een rij:

De eerste keer dat ik deze lijst zag, dacht ik dat ik dat deze reacties fout waren. Dat ik ze nooit meer mocht doen. Ik werd heel krampachtig, omdat ik mijn gedrag moest veranderen. En ik strafte mijzelf als ik toch één van deze reacties gaf. Dan had ik wat verkeerd gedaan.

In plaats van die aanpak, wil ik je helpen met een andere manier van leren. Waarbij je jezelf eerst beter leert begrijpen. En vanuit dat begrip kunt ontdekken wat je zou willen veranderen, zonder dat je jezelf hoeft te dwingen. Met respect voor je limitaties. Vandaar deze opdracht.

Stap 1: Pak pen en papier en schrijf drie reacties uit de lijst op die jij gewend bent om in gesprekken te geven.

Stap 2: Beantwoord voor elke reactie de volgende drie vragen:

  • Wat probeer je te bereiken met deze reactie?
  • Waar gaat dat ten koste van?
  • Wil je de reactie vervangen door iets anders?

Stap 3: Kies wat voor jou lekker werkt: Houd de antwoorden voor jezelf, bespreek ze met een vriend, email ze naar Yves als je van hem feedback wilt, kom naar het vragenuur zaterdag om 13:00 of schrijf hier beneden iets als je samen met anderen wilt leren.

Samen leren
Heb je een vraag, zorg, waardering of een idee bij het kijken van deze video? Stuur Yves dan een appje of email, kom naar het vragenuur op zaterdag om 13:00 of schrijf hieronder wat om van elkaar te leren.