Week 9: Boos worden voor beginners (stap 1 van 4)

Wat bedoelen we eigenlijk met boosheid? In deze video deel ik mijn inspiratie hierover.

Hierbij een lijst met beelden die we kunnen hebben als we onszelf kleiner maken. Mijn intentie is om bij te dragen aan meer begrip door je deze lijst te geven. De eerste keer dat ik deze lijst zag, gebeurde er echter iets anders. Als iemand deze zinnen uitsprak, gebruikte ik deze kennis om mijzelf groter te maken.

Wanneer iemand zo’n zin uitsprak dacht ik: “dat is geen gevoel.” en op die manier probeerde ik mijzelf groter te maken. Dat groter maken van mijzelf was een poging om in een ontspannen staat te blijven. Hoe ik de lijst nu gebruik is als een herinnering om nieuwsgierig te worden.

Nieuwsgierig naar mijzelf: “Heb ik nu de ruimte om begripvol naar de ander te luisteren?”

En nieuwsgierig naar de ander: “Wat is de behoefte, de wijsheid achter jouw woorden, achter deze beelden?”.

Vanuit die nieuwsgierigheid leer ik dan ook vaak iets over mijzelf. Want de woorden van de ander zijn vaak een reflectie van de energie van waaruit ikzelf spreek. Dus in het voorbeeld uit de video met mijn toenmalige vriendin, kwam ik erachter dat haar “ik voel me in een hoek gedrukt” ook iets waardevols over mijzelf vertelde. Namelijk dat als ik een spanning voel bij iemands beslissing, dat ik dan soms vragen ga stellen. In plaats van te zeggen dat ik denk dat iemand een betere beslissing had kunnen nemen.