#1 Week 2: Zelfreflectieoefening (stap 5 van 5)

Alright, het is tijd om nu zelf te oefenen. De komende week wil ik je uitnodigen om te kijken wat er gebeurt als je tijdens of na afloop van gesprekken denkt aan:

Elke zin probeert een behoefte te vervullen.

Voor vandaag heb ik een oefening gemaakt die je kan helpen om die behoefte vinden. Hieronder zie je de tekening met de twee mensjes. Ze hebben gedachtes, gevoelens en behoeftes.

Ik wil je vragen om deze mensjes te tekenen op een vel papier.

Vervolgens gaan we een zin zoeken die we lastig vinden om te horen. Het kan gaan om een Whatsapp berichtje dat je van iemand hebt gekregen, iets dat een vriend zei en je kunt ook iets nemen dat een politicus of iemand op TV of internet heeft gezegd.

Die zin schrijf je bij het mensje aan de rechterkant.

Begin met het opschrijven van jouw gedachten, gevoelens en behoeften bij het linker mensje.

De gedachten, gevoelens en behoeftes van die ander kun je opschrijven bij het rechter mensje.

Bij mij wordt het vaak een gesprek, een flow, waarbij ik rustig luister naar wat er in mij omgaat.

Neem de tijd en schrijf alles op dat in je opkomt….totdat je weer bij ontspanning, opluchting en onderling begrip komt. Dat is het einde van de oefening 🙂

Hieronder zie je mijn resultaat van de oefening. Om er een beetje in te komen, wil ik je vragen om deze oefening vandaag met 3 verschillende situaties te doen. Zo trainen we onze begrip-spier en worden we steeds sterker in het vinden van rust en helderheid in onszelf. En dan kunnen we anderen dan ook weer beter helpen bij het vinden van die rust en helderheid in zichzelf én hun gesprekken.

Samen leren
Heb je een vraag, zorg, waardering of een idee bij het kijken van deze oefening? Stuur Yves dan een appje of email, kom naar het vragenuur of schrijf hieronder wat om van elkaar te leren.