Week 2: Zelfreflectieoefening (stap 4 van 4)

Alright, het is tijd om nu zelf te oefenen. De komende week wil ik je uitnodigen om te kijken wat er gebeurt als je tijdens of na afloop van gesprekken denkt aan:

Elke zin probeert een behoefte te vervullen.

Voor vandaag heb ik een oefening gemaakt die je kan helpen om die behoefte te vinden. Hieronder zie je de tekening met de twee mensjes. Ze hebben gedachtes, gevoelens en behoeftes.

Stap 1: Pak een pen en een vel papier. Teken de twee mensjes op dit vel papier.

Stap 2: Zoek nu in je herinnering een zin, die je lastig vond om te horen. Het kan gaan om een Whatsapp berichtje dat je van iemand hebt gekregen, iets dat een vriend zei en je kunt ook iets nemen dat een politicus of iemand op TV of internet heeft gezegd.

Stap 3: Schrijf de zin bij het mensje aan de rechterkant. Dat is de andere persoon, jij bent het linker mensje.

Stap 4: Begin met het opschrijven van jouw gedachten, gevoelens en behoeften bij het linker mensje. Dingen die door je heen gingen toen je die zin hoorde.

Stap 5: Schrijf de gedachten, gevoelens en behoeftes van die ander bij het rechter mensje. Het gaat er niet om dat het feitelijk klopt, maar wat jij invoelt, wat jij kunt voorstellen dat er door de ander heen ging toen die zei wat ‘ie zei.

Bij mij wordt het vaak een gesprek, een flow, waarbij ik rustig luister naar wat er in mij omgaat.

Neem de tijd en schrijf alles op dat in je opkomt….totdat je weer bij ontspanning, opluchting en onderling begrip komt. Dat is het einde van de oefening 🙂

Hieronder zie je mijn resultaat van de oefening. Om er een beetje in te komen, wil ik je vragen om deze oefening vandaag met 3 verschillende situaties te doen. Zo trainen we onze begrip-spier en worden we steeds sterker in het vinden van rust en helderheid in onszelf. En dan kunnen we anderen dan ook weer beter helpen bij het vinden van die rust en helderheid in zichzelf.