Week 2: Vragenuur (stap 2 van 5)

Gisteren was het eerste vragenuur. We waren met z’n veertienen op Zoom en hebben het eerste uur kennis gemaakt. Hieronder zie je een kaart met waar we wonen.

Daarna kwamen er twee vragen langs, die ik hier met iedereen wil delen:

1. Moet ik me tijdens een oefengesprek aan de structuur houden?

De structuur die op de kaart staat, is bedoeld ter inspiratie en om je te helpen met drie dingen.

  1. Draagkracht creeƫren om bij kwetsbare, oncomfortabele en verdrietige gevoelens en gedachten stil te staan.
  2. Om diegene die Eerste Hulp bij Gesprekken krijgt, overzicht en structuur te geven. Overzicht en structuur kan mensen helpen bij het verder ontspannen en opbouwen van vertrouwenen in ons als begeleider.
  3. Ons als begeleiders inspireren en te helpen om de weg weer terug te vinden als we die kwijt zijn geraakt.

Naast de structuur is er jouw eigen wijsheid, jouw kennis, jouw gevoel en ervaring. Ook heeft een gesprek, als het soepel loopt, een flow. Het principe dat we bij Eerste Hulp bij Gesprekken hanteren is:

Volg de flow van het gesprek en volg jouw eigen wijsheid wanneer die tegen de structuur ingaan.

Voor twee onderdelen van de structuur geldt dit principe niet:

  1. De tijd nemen om rustig kennis te maken aan het begin.
  2. De tijd nemen om aan het einde van het gesprek terug te kijken en de vraag stellen of iemand opgelucht is en vertrouwen heeft om het gesprek aan te gaan.

2. Wat is een mooi moment voor het vragenuur?

Het vragenuur is een wekelijks moment van samen leren. Het vragenuur is optioneel en ik heb voor de opleiding de tijd van zaterdagmiddag 13:00 bepaalt. Nu bleek dat dit moment sommige mensen minder goed uitkomt. Dit omdat het in de weg staat van een activiteit die de hele zaterdag of zaterdagmiddag duurt. Vandaar de vraag of er een moment is dat meer mensen, beter uitkomt. Hierbij de poll. Woensdag wil ik je laten weten wanneer het volgende vragenuur zal zijn.

[wpforms id=”11166″ title=”false”]

Samen leren
Heb je een vraag, zorg, waardering of een idee bij het bekijken van deze intenties? Stuur Yves dan een appje of email, kom naar het vragenuur op zaterdag om 13:00 of schrijf hieronder wat om van elkaar te leren.