#2 Week 1: Zelfreflectieoefening vrijuit spreken (stap 5 van 5)

In één van de video’s had ik het over “vrijuit spreken”. Dat iemand die een oefengesprek krijgt acceptatie van zijn/haar/hun gevoelens ervaart.

Er zijn wat gewoontes die vaak niet bijdragen aan die vrijheid en acceptatie. Hier wat van die gewoontes op een rij:

De eerste keer dat ik deze lijst zag, dacht ik dat ik dat deze reacties fout waren. Dat ik ze nooit meer mocht doen. Ik werd heel krampachtig, omdat ik mijn gedrag moest veranderen. En ik strafte mijzelf als ik toch één van deze reacties gaf. Dan had ik wat verkeerd gedaan.

In plaats van die aanpak, wil ik je helpen met een andere manier van leren. Waarbij je jezelf eerst beter leert begrijpen. En vanuit dat begrip kunt ontdekken wat je zou willen veranderen, zonder dat je jezelf hoeft te dwingen. Met respect voor je limitaties. Vandaar deze oefening.

Stap 1: Pak pen en papier en schrijf drie reacties uit de lijst op die jij gewend bent om in gesprekken te geven.

Stap 2: Beantwoord voor elke reactie de volgende drie vragen:

  • Wat probeer je te bereiken met deze reactie?
  • Waar gaat dat ten koste van?
  • Wil je de reactie vervangen door iets anders?

Stap 3: Kies wat voor jou lekker werkt: Houd de antwoorden voor jezelf, bespreek ze met een vriend, email ze naar mij als je van mij feedback wilt of kom naar het vieren, verwerken & vragenuur op maandag 19:00 op Zoom.

Tot slot de wekelijkse vraag van mij aan jou: zou je in een paar zinnen mij willen sturen wat je uit deze hele les hebt gehaald? Vragen en suggesties zijn ook welkom.