Deze week bij Eerste Hulp bij Gesprekken #3

Hierbij de wekelijkse nieuwsbrief. Wat ons bindt – 2 leden en 11 begeleiders in opleiding – is dat we willen bijdragen aan een samenleving waarin ieders behoeften ertoe doen. Dagelijks doen we een oefening die ons helpt om terug te keren bij gelijkwaardigheid in onze gesprekken en relaties.

Deze week een uitnodiging voor de verdiepingsochtend in Amsterdam, principes van gespreksbegeleiders, een wc-kaart voor begeleiders, Gandhi’s Peace Brigade en het kortste videoclipje tot nu toe: 1 minuut. Wil je me het laten weten als je iets in de nieuwsbrief vindt dat behulpzaam is en ook als iets je niet aanspreekt? Beiden heb ik nodig om deze nieuwsbrief waardevol te houden. Ook voor jou 🙂

In vrede, vanuit Amsterdam-Oost,

Yves

Videoclip die uitlegt hoe vragen waar iemand wat voelt kan helpen bij het vinden van de kern

Videoclip:  Vraag niet HOE, maar WAAR?
Jarenlang heb ik in oefengesprekken gevraagd HOE mensen zich voelden. Maar dan kreeg ik vaak een antwoord uit de gedachtenwereld. Tegenwoordig lukt het me regelmatig om dichter bij de kern te komen, door mensen te vragen: WAAR voel je dat?
Bekijk het 1 minuut voorbeeld uit het vieren+verwerken&vragenuur >>

tekst van Gandhi over de vredesbrigade

Verdiepingstekst – Gandhi’s Peace Brigade
Voor mij is dit artikel van Gandhi een inspiratiebron geweest om Eerste Hulp bij Gesprekken te beginnen. Al voldoe ikzelf niet helemaal aan het smetteloos karakter, vind ik er elke keer weer inspiratie in. Gelukkig schrijft Gandhi ook: dit zijn maar wat suggesties. Elke brigade kan haar eigen regels vaststellen.
Lees het origineel en mijn vertaling in 10 minuten >>

Peiling – Onze eigen regels
Over de regels van onze “brigade”, hadden we het afgelopen maandag in het Vier+verwerk&vragenuur. Ik ben superblij met de uitwisseling 🙂 Die heeft voor mij geleid tot een verheldering van de verantwoordelijkheden en het doel van een oefengesprek. Zo heb ik de toevoeging gemaakt dat we aan het einde vragen: voelen we ons allebei opgelucht omdat we de kern hebben gevonden? Ik bepaal niet de regels, ik verzamel alleen de wijsheid. Hierbij dus een peiling met als doel om in maart een nieuwe, gezamenlijk gedragen versie te hebben van onze eigen regels. Wil je jouw vraagtekens en suggesties in dit document erbij zetten?
Bekijk de concept-verantwoordelijkheden >>

een mensje met een lampje, een idee

Voorstel – Verdiepingsochtend
Volgende week zondag 30 januari 10:00-12:30 is de eerste verdiepingsochtend in Amsterdam. Je kunt ook meedoen via Zoom. Voor het bepalen van de ruimte en snacks: Wil je me voor donderdag laten weten als je fysiek in Amsterdam wilt meedoen?

Ik wil het programma van de ochtend aanpassen. Er is nu zoveel in beweging met peilingen en voorstellen, dat ik daar meer aandacht aan wil geven…en eigenlijk ook steun bij nodig heb. Vandaar nu dit voorstel:

  1. Peilingen en voorstellen website, verantwoordelijkheden begeleiders en strategie 2022 bespreken.
  2. Uitwisselen ervaringen oefengesprekken in tweetallen en in de groep.
  3. Chillen

Wil je me het laten weten als je nog iets zou willen toevoegen of wijzigen aan het programma?

Peiling – Kartonnen kaart voor begeleiders
De WC-kaart is bedoeld om zo dicht mogelijk bij het alledaags taalgebruik te blijven. Voor de laagdrempeligheid. Woorden die wij in oefengesprekken gebruiken zoals bescherming van iets dierbaars, intimiteit, heelheid, gedragenheid en zelfzorg wil ik daarom op een nieuwe kaart zetten. Een kaart speciaal voor gespreksbegeleiders en leden. In maart wil ik deze kaart met je delen en voor nu ben ik benieuwd, welke woorden wil je erop en welke eraf. Bekijk ze hier en schrijf mee >>

Hulpvraag – Heb je een relatie bij een organisatie waarmee we kunnen samenwerken?
Naast het koppelen, lesgeven en gesprekken voeren, ga ik vanaf deze week 30% van mijn tijd besteden aan het verzamelen van financiële steun voor Eerste Hulp bij Gesprekken. Steun voor bijvoorbeeld de crowdfunding van de derde begeleidersopleiding en ook voor een coördinator van de website.

Ik ben op zoek naar een organisatie die het gedachtengoed van Eerste Hulp bij Gesprekken deelt en zou willen samenwerken. Ik ben benieuwd, heb je een relatie bij zo’n organisatie of heb je een ander idee dat mij zou kunnen helpen bij het vinden van financiële steun?

Crowdfunding: http://public.eerstehulpbijgesprekken.nl/crowdfunding3

Conceptwebsite: http://public.eerstehulpbijgesprekken.nl/boek-gratis-gesprek